Η φάβα είναι ένα αρίστης ποιότητας παραδοσιακό πιάτο του νησιού. Παρασκευάζεται από λαθούρι, το οποίο αποτελεί μία από τις κυριότερες πηγές εισόδηματος για τους κατοίκους του νησιού, καθώς σήμερα καλλιεργούνται περίπου 600-800 στρέμματα. Σύμφωνα με αρχαιολογικά ευρήματα στις ανασκαφές του Ακρωτηρίου, η φάβα καλλιεργείται ανελλιπώς στο νησί εδώ και 3.500 χρόνια.
Η ξεχωριστή αυτή πρώτη ύλη, τα συστατικά του εδάφους όπου ευδοκιμεί και η παραδοσιακή μέθοδος επεξεργασίας που περιλαμβάνει ωρίμανση σε υπόσκαφες κάναβες και ξήρανση στον ήλιο, χαρίζουν στη φάβα Σαντορίνης την ιδιαίτερη γεύση της.
Η φάβα ζεσταμένη στο τηγάνι με τσιγαριστό κρεμμύδι είναι ένα από τα αυθεντικά πιάτα της θηραϊκής κουζίνας, γνωστό με το όνομα Φάβα Παντρεμένη.